dijous, 30 d’octubre del 2008

LA PLAÇA DE LESSEPS (BARCELONA): CRÒNICA D'UN ENGANY. LA PLAZA DE LESSEPS : CRÓNICA DE UN ENGAÑO. THE LESSEPS SQUARE: CHRONICLE OF A DECEIT.

Novament l'emprenc amb la famosa Plaça de Lesseps de Barcelona. Famosa per les seves obres interminables, famosa per la secular conflictivitat que aquelles han provocat en el veïnat, famosa perquè és el paradigma de l'engany municipal, tramat amb l'aparent consens d'uns veïns que mai van voler una plaça com la que s'entreveu. Encara que aquest bloc està dedicat exclusivament a una exposició fotogràfica de diversos “països, ciutats i indrets”, la Plaça de Lesseps, és el lloc on va néixer i viu aquest aficionat “blocaire” i no pot sostreure's a l'alleujament de fer públiques les seves inquietuds i decepcions sobre el que passa a la mateixa. Durant el lustre ja sobrepassat des que es va iniciar el desmantellament de la plaça, el palpitar dels veïns ha anat evolucionant des de l'esperança al desengany. Així ho he pogut constatar en el transcurs d'aquest llarg temps, en les tertúlies i comentaris veïnals. Afortunadament, en el nostre districte, l'antiga vila de Gracia, disposem d 'un setmanari que ve publicant aquestes inquietuds en un o un altre sentit i, com una imatge val més que mil paraules, he inserit a continuació algunes notícies i articles publicats en el mateix. D'altra banda, algun veí ja ha iniciat la protesta desplegant pancartes en els balcons, altres, col·loquialment la denominen com “Plaça de la Ferralla”, per la quantitat de ferros i estructures metàl·liques que han incrustat en pla “decoratiu”.

Nuevamente la emprendo con la famosa en Barcelona, Plaza de Lesseps. Famosa por sus obras interminables, famosa por la secular conflictividad que aquéllas han provocado en la vecindad, famosa porque es el paradigma del engaño municipal, tramado con el aparente consenso de unos vecinos que jamás quisieron una plaza como la que se vislumbra. Aunque este blog está dedicado exclusivamente a una exposición fotográfica de diversos “países, ciudades y lugares”, la Plaza de Lesseps, es el lugar donde nació y vive este aficionado “blogero” y no puede sustraerse al desahogo de hacer públicas sus inquietudes y decepciones sobre lo que acontece en la misma.
Durante el lustro ya sobrepasado desde que se inició el desmantelamiento de la plaza, el palpitar de los vecinos ha ido evolucionando desde la esperanza al desengaño. Así lo he podido constatar en el transcurso de ese largo tiempo, en las tertulias y comentarios vecinales. Afortunadamente, en nuestro distrito, la antigua villa de Gracia, disponemos de un semanario que viene publicando esas inquietudes en uno u otro sentido y, como una imagen vale más que mil palabras, he insertado a continuación algunas noticias y artículos publicados en el mismo. Por otro lado, algún vecino ya ha iniciado la protesta desplegando pancartas en los balcones, otros, coloquialmente la denominan como “Plaza de la Ferralla” (Plaza de la Chatarra), por la cantidad de hierros y estructuras metálicas que han incrustado en plan “decorativo”.

Again I undertake it with the famous Square of Lesseps of Barcelona. Famous for its endless works, famous for the secular confliction that those have provoked in the neighbourhood, famous because, weave with the apparent consensus of some neighbours who never wanted a square like the one that is discerned, is the paradigm of the municipal deceit. Although this block is devoted exclusively to a photographic exposure of several "countries, cities and places", the Lesseps Square, the place where he was born and this supporter "blogger" lives and his restlessness and disappointments about the one that passes can not be stolen to relief of making public is in the same one.During the five years already surpassed since the dismantlement of the square started the throb of the neigh it has kept on evolving from the hope to the disappointment. Like this I have been able to ascertain it in the course of this long time, in the social gatherings and local comments. Luckily, in our district, the ancient town of Gracia, we order d 'a weekly that he comes publishing this restlessness in one or another meaning and, how an image is worth more than a thousand words, have inserted next some news and published articles in the same one. On the other hand, some neighbour has already pioneered the protest displaying banners in the balconies, other, colloquially they denominate it like "Plaça de la Ferrallla” (Square of the Scrap), for the amount of irons and metallic structures that they have inlaid in "decorative" plan.








Les pàgines de L'Independent, reflecteixen la crisi suscitada pel disseny de la plaça.
Las páginas de L’Independent, reflejan la crisis suscitada por el diseño de la plaza.
The pages of L'Independent, reflect the crisis provoked by the design of the seat

Ferros, carcasses, macolinades… la “Plaça de la Ferralla”
Hierros, armazones, cascajos… la “Plaça de la Ferralla”
Irons, frames, gravels... the "Plaça de la Ferralla"

En aquesta foto es pot veure clarament que la plaça no ha recuperat el seu antic nivell natural, com va prometre el “Gran Talador”
En esta foto se puede ver claramente que la plaza no ha recuperado su antiguo nivel natural, como prometió el “Gran Talador”
In this photo it is possible to be seen clearly that the seat has not recovered its old natural level, as the "Great Devastating" promised


Més pals, més estaques, més trastos, això es diu ara “zona verda”
Más palos, más estacas, más cachivaches, esto se llama ahora “zona verde”
More woods, more stakes, more knicks-knack, this "green zone" is called now

12 comentaris:

Marta ha dit...

Hola Cristopher! No em puc estar de fer-te un comentari. Estic completament d'acord amb tot el que dius de la Plaça. Precisament, un dia que circulava davant de la Biblioteca, una parella de turistes em van preguntar, amb un mapa a la ma, per on havian d'anar per veure la Casa "Vicenç" i em deien que buscaven "the green park" que constava en el mapa. Vaig haver-los de dir que el "green park" no existia i que era tota aquella ferralla que hi havia al davant. Creus que tindrem una mica de "green park" algun dia?
Una abraçada. Marta

Eduard ha dit...

Hola! tal i com vaig comentar fa un temps jo he fet un treball sobre l'evolució de la plaça lesseps durant l'ultim segle. ara tinc la maqueta exposada a la biblioteca (arxiu del districte, 2a planta) em conec el nou prjecte al peu de la lletra, nomes dir q si que es veritat que no em recuperat el desnivell natural (tan promés!! i que fa tanta rabia aixo que han fet!) però donc la esperança a la plaça.

No sera maca aquest any, pero donem-li 1 o 2 anys, a que els arbres es facin grans, ens tapin els ferros i es vegin com amagats entre els arbres.No serà una gran plaça, però poder ens adonarem que a aquella a la que estavem acostumats, tampoc no era la que s'havia de quedar.

Tot i aixi no estic gens d'acord a que quedin esplanades com la de davant l'esglèsia, on hi manquen els arbres per tot arreu.

Eduard

José Luis Sánchez ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
José Luis Sánchez ha dit...

D'acord Eduard. Però... ja tinc 67 tacos i penso que aquests cabdellets que han plantat no els veurè pas a l'alçada que tenien els arbres que hi havia abans...
Respecte de la ferralla... Que vols que et digui!!! Sincerament ho trobo d'un mal gust esgarrifant.

Christopher.

JoRDi JVR ha dit...

Cristopher, el sentiment dels veïns en general es que a ningú li agrada tal com esta quedant la plaça i ja es veu clar que ens la tindrem que empassar un cop mes tal i com quedi el nyap, amb totes les faroles torçades, el pal.li absurd i les demès ferralles que estan construint aquests dies.
El monòlit d'en Pompeu Fabra ja l'han col·locat al costat de l'església en un lloc que no queda gens be....tot plegat fet amb molt mal gust...quasi diria amb mala folla.
Abans teníem molt mes espai verd del que tindrem ara, això ja es veu clarissim.
...em temo que el dia que la inaugurin es prepara una gran esbroncada general.
Saluts

Xavi ha dit...

No m'agrada gens com queda la plaça, falta gran quantitat d'arbres això a l'estiu serà un forn. A més han plantat 5 arbres aprofitats d'un altre lloc, que per la manera que els van plantar i tractar no crec que visquin, ni tan sols els han regat, les magnòlies també estan sense regar i porten una setmana plantades!!! alguna tombada al terra sense plantar, perden les fulles.Tot plegat un nyap. I no parlem de la ferralla inútil, haurien pogut invertir en el seu lloc a posar més verd i arbres, només es veu ciment per tot arreu. Es aquesta la jardineria sostenible que vol el ciutadà?
I no parlem de la degradació del Parc Güell, serà tema d'un altre dia.

Xavi

Eduard ha dit...

Sincerament tan costa d'admetre que abans no hi havia mes espai verd? esperem 30 anys i veurem com els arbres seran mes grans!! i més que abans! pq ara n'hi an més! encara queda molts gespa per plantar i molts arbres, pq tot just estan començant!

i Xavi, els arbres no els reguen! primera pq no para de ploure i segona, perque van amb gota gota! (no veurem pas mai a ningu regar-los) ;) a part que ja es normal en transplantaments el fet q al principi estiguin una mica "pochos" fins que començen a agafar, i recordem les magnolies del carrer gran, que eren unes puçes q no feien més de 2 metres ( i si arribaven!) i estaven molt "poches".

i de ferros, els han posat massa junts i dona una sensació una mica agoviant

José Luis Sánchez ha dit...

Eduard: Es nota que ets jove. Jo als meus 67 anys tinc que esperar 30 anys per veure els arbrets que han plantat crescuts?. No estic pas segu de que hi hagi més vegetació que abans. En quan a les rampoines metàliques que han incrustat... Això li poden dir art?
Pot ser he perdut el sentit estetic, però penso que es una presa de cabell.

Salvador ha dit...

Hola Cristopher,
He trigat a comentar-te res, però avui diumenge, com que feia un dia esplèndid, he sortit amb la Marta a donar un tomb i ens hem arribat a veure les "meravelles" de la plaça Lesseps...
Hem quedat bocabadats i esmaperduts de veure tanta ferralla posada sense ordre ni concert, les punxes d'entrada i sortida del tunel són enormes i trenquen la visió de la plaça, el canal de Panamà que volen representar és una parida monumental, i etc. etc.
Aquesta serà la plaça "original" i "emblemàtica", per desgraciada, quan vulguin fer propaganda de la Barcelona del disseny, però del disseny "fet amb el cul".
L'arquitecte i/o el dissenyador d'aquesta barbaritat els haurien d'impedir de tornar a intervenir mai més en altres llocs de la ciutat.
Crec que el dia de l'inauguració serà una festa "sonada"...

Xavi ha dit...

Salvador, totalment d'acord amb els teus comentaris, aquest arquitecte nefast per a Barcelona es diu Viaplana, el seu cognom ja diu com deu ser el seu cervell.

José Luis Sánchez ha dit...

Dons encara hi ha algù que defensa aquesta parida (Normalment càrrecs o comisionistes). Pero ara mes que mai penso que l'autor de la desfeta a posat en practica el que va dir l'Oscar Wilde "Es preferible que s'en parli malament d'un a que no s'en parli". Viaplana ho ha aconseguit.

Catala emprenyat ha dit...

Entreu aquí: http://a4iu.blogsome.com/2008/11/18/entrevista-albert-viaplana/
Es una entrevista amb l’arquitecte de l’obra i ell mateix dona la raó als veïns crítics i a més diu que per la zona verda, haurem d’esperar DEU ANYS!!!. Crec que amb això està tot dit.