divendres, 6 de març del 2009

TOLEDO: LA CIUDAD DE LAS TRES CULTURAS. LA CIUTAT DE LES TRES CULTURES. THE CITY OF THE THREE CULTURES


Toledo (la romana Toletum; la árabe Tulaytulah), es la capital de la comunidad de Castilla-La Mancha en la España central. Mundialmente conocida como la ciudad de las tres culturas, por haber convivido en ella durante siglos cristianos, judíos y árabes, hasta el año 1492 en que los Reyes Católicos ordenaron la expulsión de judíos y musulmanes. También se la conoce como la ciudad Imperial, ya que fue la sede principal de la corte del emperador Carlos I de España. Situada en la margen derecha del Tajo, sobre una colina de unos cien metros de altura sobre el meandro del río conocido como Torno del Tajo. Su historia, se remonta a la Edad del Bronce, posteriormente romana y tras las invasiones germánicas, Leovigildo la convierte en capital y más tarde en principal sede eclesiástica, del Reino Visigodo. En el año 711 Toledo cae en poder de los musulmanes y Alfonso VI la reconquista en el siglo XI. Fue sede de los Reyes Católicos. Toledo se unió a la revuelta de las Comunidades en el siglo XVI, siendo uno de los principales jefes Juan de Padilla, hasta su derrota en la batalla de Villalar, aunque los comuneros toledanos, dirigidos por María Pacheco, la viuda de Padilla, ofrecieron gran resistencia hasta su rendición dos años más tarde. Con el traslado de la corte a Madrid ordenado por Felipe II, la ciudad entró en decadencia. En 1577 se estableció en Toledo, el pintor Doménikos Theotokópoulos más conocido como “El Greco”, donde vivió y trabajó el resto de su vida. Está considerado uno de los artistas más grandes de la civilización occidental. Su obra maestra, “El entierro del Conde de Orgaz” puede contemplarse en esta ciudad. Ya en época contemporánea, Toledo y más concretamente su Alcázar se convirtió en un símbolo de la Guerra Civil, por su resistencia durante el Asedio del Alcázar. Tradicionalmente, la fabricación de espadas, ha sido su principal industria, reconocidas por su calidad y resistencia en toda Europa desde la edad media.

Toledo (la romana Toletum; l'àrab Tulaytulah), és la capital de la comunitat de Castilla –La Mancha a l'Espanya central. Mundialment coneguda com la ciutat de les tres cultures, per haver conviscut en ella durant segles cristians, jueus i àrabs, fins a l'any 1492 que els Reis Catòlics van ordenar l'expulsió de jueus i musulmans. També se la coneix com la ciutat Imperial, ja que va ser la seu principal de la cort de l'emperador Carlos I de Espanya. Situada en el marge dret del Tajo, sobre un turó d'uns cent metres d'alçada sobre el meandre del riu conegut com a Torn del Tajo. La seva història, es remunta a l'Edat del Bronze, posteriorment romana i després de les invasions germàniques, Leovigildo la converteix en capital i més tard en principal seu eclesiàstica, del Regne Visigot. En l'any 711 Toledo cau a poder dels musulmans i Alfonso VI la reconquesta al segle XI. Va ser seu dels Reis Catòlics. Toledo es va unir a la revolta de les Comunitats al segle XVI, sent un dels principals caps Juan de Padilla, fins a la seva derrota en la batalla de Villalar, encara que els comuners toledans, dirigits per María Pacheco, la viuda de Padilla, van oferir gran resistència fins a la seva rendició dos anys més tard. Amb el trasllat de la cort a Madrid ordenat per Felip II, la ciutat va entrar en decadència. En 1577 es va establir a Toledo, el pintor Doménikos Theotokópoulos més conegut com a “El Greco”, on va viure i va treballar la resta de la seva vida. Està considerat un dels artistes més grans de la civilització occidental. La seva obra mestra, “L'enterrament del Comte de Orgaz” pot contemplar-se en aquesta ciutat. Ja en època contemporània, Toledo i més concretament el seu Alcàsser es va convertir en un símbol de la Guerra Civil, per la seva resistència durant el Setge de l'Alcàsser. Tradicionalment, la fabricació d'espases, ha estat la seva principal indústria, reconegudes per la seva qualitat i resistència en tot Europa des de l'edat mitjana.

Toledo (the Roman Toletum; the Arab Tulaytulah), is the capital of the community of Castilla - La Mancha in the central Spain. is one In a world-wide way known like the city of the three cultures, for having lived together in her for centuries, Christian, Jews and Arabs, until the year 1492 that the Catholic Kings sorted the expulsion of Jews and Muslims. Is also known her like the Imperial city, since she was the main headquarters of the court of the emperor Carlos I of Spain. Placed in the right margin of the Tajo, on a hill of some a hundred meters of height on the meander of the known river as a Turn of the Tajo. Its history, goes back to the Age of the Bronze, later Roman and after the Germanic invasions, Leovigildo converts her in capital and later into main ecclesiastical headquarters, of the Visigothic Kingdom. In the year 711 Toledo den in power of the Muslims, and Alfonso VI the reconquest in the century XI. Goes being of his of the Catholic Kings. Toledo joined to the revolt of the Communities in the 16th century, one being from the main heads Juan de Padilla, until the defeat in the battle of Villalar, although the toledans, directed comuners for María Pacheco, the widow of Padilla, offered big resistance until his surrender two years more late. With the transfer from the court in Madrid sorted by Felip II, the city entered en decadence. In 1577 one settled down in Toledo, the painter Doménikos Theotokópoulos more like "the Greco", where the rest of its life lived and worked. One of the biggest artists of the western civilization is considered. Its masterpiece, "the burial of Count de Orgaz" can be contemplated in this city. Already in contemporary period, Toledo and more precisely the Alcázar (Fortress) became a symbol of the Civil War, for his resistance during the Siege of the Fortress. Traditionally, the manufacture of swords, she has the main industry, recognized by his quality and resistance in all Europe since the Middle Age.






































3 comentaris:

Marta ha dit...

Feia dies que no bellugaves el blog. Ara veig per què. Fa anys vàrem anar a Toledo per S.Santa. Hi havia molta gent. M'han agradat com sempre les fotos. Una pregunta: Com és que comences les explicacions en castellà per davant del català?
Records

José Luis Sánchez ha dit...

Hola Marta.
No començo sempre en castellà. Vaig alternant, Català, Anglès, Castellà. Aquesta de Toledo com es la capital de Castella-La Manxa, he cregut oportú començar-la en Castellà. La propera tocarà Català. Una abraçada i records en Salvador.

Maurici ha dit...

Felicitats una vegada més, he fet un viatge pel blog (mai millor dit) i he notat que l'evolució és molt positiva.
Suggerència, Girona, destinació molt interessant "call jueu" "Devesa, amb plàtans de l'Índia", "El passeig de Ronda envoltant la ciutat antiga amb parts romanes i carolíngies" no ho dubtis i acosta't per aquí. Segur que li treus gran profit amb les teves fotos realment espectaculars.
Salut! i bones fotos