dissabte, 17 de gener del 2009

EFESO, JOYA DE LA ANTIGÜEDAD. ÉFESO, LA JOIA DE L'ANTIGUITAT. ÉFESO, THE JEWEL OF THE ANTIQUE.


Situada en la península de Anatolia, en las cercanías de la ciudad de Kusadasi (Turquía), Éfeso, fue una de las ciudades más importantes de la antigüedad. Fundada por los griegos en el siglo XI a. C., ocupada por los persas posteriormente, alcanzó su máximo esplendor bajo el Imperio Romano, siendo la más importante de sus ciudades y puertos en Asia Menor. En ella se ubicaba una de las maravillas del mundo antiguo: el templo de Artemisa (Diana, para los romanos). San Pablo vivió dos años en Éfeso, cerca de la cual se levantó una de las primeras iglesias cristianas. También San Juan el apóstol visitó la ciudad y residió posteriormente en ella hasta su muerte. En el siglo III fue arrasada por los godos, el templo quedó destruido y no volvió a reconstruirse jamás. En el año 431 tuvo lugar el tercer Concilio Ecuménico. En los siglos VII y VIII, fue constantemente asediada por los árabes y en el siglo XI, la ocuparon los turcos seljúcidas, acabando por desaparecer en el siglo XIII. De Éfeso se ha dicho que fue la primera ciudad del mundo. Lo cierto es que en ella existió la primera biblioteca del mundo.
Las ruinas de Éfeso aún hoy día revelan el esplendor que debió tener la ciudad y son de las más importantes del mundo, siendo visitadas por miles y miles de turistas. Entre esas ruinas cabe destacar: El Templo de Diana (Artemisa para los griegos) el mayor templo de la antigüedad, con 120 columnas de 20 metros de altura, de las que sólo sobreviven dos. El teatro que dominaba el paisaje hacia el puerto, fue el mayor de su época, tenía capacidad para cerca de 25.000 espectadores. La biblioteca de Celsus, el ciudadano romano que la construyó en memoria de su padre. Su fachada todavía en pie, constituye una de las ruinas romanas mejor conservadas. Las calles de Éfeso cuyo pavimento construido en mármol, todavía se conserva en parte de ellas, da una idea de la magnificencia que tuvo la ciudad.


Situada a la península de l'Anatòlia, pels voltants de la ciutat de Kusadasi (Turquia), Éfeso, va ser una de les ciutats més importants de l'antiguitat. Fundada pels grecs al segle XI a. C., ocupada pels perses posteriorment, va assolir la seva màxima esplendor sota l'Imperi Roma, sent la més important de les seves ciutats i ports a Àsia Menor. En ella s'ubicava una de les meravelles del món antic: el temple de Artemisa (Diana, per als romans). Sant Pau va viure dos anys en Éfeso, prop de la qual es va aixecar una de les primeres esglésies cristianes. També San Juan l'apòstol va visitar la ciutat i va residir posteriorment en ella fins a la seva mort. Al segle III va ser arrasada pels gots, el temple va quedar destruït i no va tornar a reconstruir-se mai. En l'any 431 va tenir lloc el tercer Concili Ecumènic. En els segles VII i VIII, va ser constantment assetjada pels àrabs i al segle XI, la van ocupar els turcs seljúcides, acabant per desaparèixer al segle XIII. De Éfeso s'ha dit que va ser la primera ciutat del món. El fet cert és que en ella va existir la primera biblioteca del món.
Les ruïnes de Éfeso encara avui dia revelen l'esplendor que va haver de tenir la ciutat i són de les més importants del món, sent visitades per milers i milers de turistes. Entre aquestes ruïnes cal destacar: El Temple de Diana (Artemisa per als grecs) el major temple de l'antiguitat, amb 120 columnes de 20 metres d 'altura, de les quals només sobreviuen dos. El teatre que dominava el paisatge cap al port, va ser el més gran de la seva època, tenia capacitat per prop de 25.000 espectadors. La biblioteca de Celsus, el ciutadà romà que la va construir en memòria del seu pare. La seva façana encara en peu, constitueix una de les ruïnes romanes millor conservades. Els carrers de Éfeso tenen el paviment construït en marbre, i encara es conserva en part d'elles, el que dóna una idea de la magnificència que va tenir la ciutat.


For the environs of the city of Kusadasi (Turkey), Éfeso, one of the most important cities of the antique was, placed in the peninsula of the Anatolia. Set up by the Greeks in the 11th century b C., occupied by the Persians later, he attained its maximum splendour under the Empire Rome, being the most important of its cities and ports in Asia Minor. In her one of the wonders of the antique world was placed: the temple of Artemisia (Diana, for the Romans). Saint Paul lived two years in Éfeso, near which one of the first Christian churches was raised. Also Saint John the apostle visited the city and it resided later in her until his death. In the 3rd century it was levelled by the gothic’s, the temple came off destroyed and was ever not reconstructed again. In year 431 the third Ecumenical Council took place. In VII and VIII centuries, its was constantly besieged by the Arabs and in the 11th century, the Seleucids Turks, ending up disappearing in the 13th century, occupied it. Of Éfeso has been called that it was the first city of the world. The fact some it is that in her there was the first library of the world.
The ruins of Éfeso nowadays still develop the splendour that it had to have the city and are from the most important of the world, visiting for thousands and thousands of tourists. Among these ruins it is necessary to highlight: The Temple of Diana (Artemisia for the Greeks) the bigger temple of the antique, with 120 columns of 20 meters d 'altitude, of which two only survive. The theatre that dominated the landscape towards the port, was the biggest of his period, had capacity for about 25.000 viewers. The library of Celsus, the roman citizen who constructed it in memory of his father. His façade points in foot, constitutes one of the roman ruins better preserved. The streets of Éfeso have the pavement constructed in marble, and, the one that gives an idea about the magnificence that had the city, is still preserved in part of them.












































































2 comentaris:

Salvador ha dit...

El de Turquia és un viatge quetenim moltes ganes de fer, però encara està pendent.
Has estat ara recentment?, a primers d'aquestany?
Mo pares eh?, broquil viatger...
Una abraçada
Salvador

José Luis Sánchez ha dit...

Hola Sorro!!! A turquia vaig estar aquest estiu passat. Val la pena. Estambul, Efeso i la Capadocia no t'ho perdis... Una abraçada.

Christopher