dissabte, 7 de febrer del 2009

STOCKHOLM: THE CITY OF THE NOBELS. ESTOCOLMO: LA CIUDAD DE LOS NOBEL. ESTOCOLM: LA CIUTAT DELS NOBEL


Stockholm is the capital and the biggest city of Sweden with a population of 800,000 inhabitants (2 million in its metropolitan area). Founded on a small island (Stadsholmen), located between the Mälaren lake and the Baltic Sea, at the moment one extends on 14 islands. The water surrounds the city and it is constantly present, reason why it was worth the surname to him of Venice of the North. Its foundation, attributed to Birger Jarl, esteem that was in 1252, but was developed of very fast form. It comprised of Hanseatic League, which contributed to its prosperity. After the black plague of 1350, the city enters a declining period. It was in the century XVI, when Gustavo Vasa, transforms it and it extends it, being already in century XVII, an important European city. A peculiar episode of its history happened during the reign of Gustavo II Adolph, when it made construct a boat military, of enormous dimensions for the time, the Vasa that sank in the same archipelago of Stockholm, to few minutes of its launching, due to the overload in tubes and heavy equipments military. The rescue of the boat, in century XX, served to create the one of the most important museums of the city museum of the Vasa. Between the places that deserve to visit themselves, is the old city (Gamla Stan), the Real Palace, the Museum Nobel and the City council, where the ceremony of delivery of the Nobel prizes is celebrated annually. She was capital European of the culture in 1998.

Estocolmo es la capital y la ciudad más grande de Suecia. con una población de 800.000 habitantes (2 millones en su área metropolitana). Fundada en una pequeña isla (Stadsholmen), situada entre el lago Mälaren y el mar Báltico, actualmente se extiende sobre 14 islas. El agua rodea la ciudad y se halla presente constantemente, por lo que le valió el sobrenombre de la Venecia del Norte. Su fundación, atribuida a Birger Jarl, se estima que fue en 1252, pero se desarrolló de forma muy rápida. Formó parte de la Liga Hanseática, lo que contribuyó a su prosperidad. Tras la peste negra de 1350, la ciudad entra en un período decadente. Fue en el siglo XVI, cuando Gustavo Vasa, la transforma y la extiende, siendo ya en el siglo XVII, una importante ciudad europea. Un episodio curioso de su historia sucedió durante el reinado de Gustavo II Adolfo, cuando hizo construir un barco de guerra, de enormes dimensiones para la época, el Vasa, que se hundió en el mismo archipiélago de Estocolmo, a pocos minutos de su botadura, debido a la sobrecarga en cañones y materiales pesados de guerra. El rescate del barco, en el siglo XX, sirvió para crear uno de los más importantes museos de la ciudad el museo del Vasa. Entre los lugares que merecen visitarse, se encuentran la ciudad vieja (Gamla Stan), el Palacio Real, el Museo Nobel y el Ayuntamiento, donde se celebra anualmente la ceremonia de entrega de los premios Nobel. Fue capital europea de la cultura en 1998.

Estocolm es la capital i la ciutat més gran de Suècia. amb una població de 800.000 habitants (2 milions en la seva àrea metropolitana). Fundada en una petita illa (Stadsholmen), situada entre el llac Mälaren i el mar Bàltic, actualment s'estén sobre 14 illes. L'aigua envolta la ciutat i es troba present constantment, per la qual cosa li va valer el sobrenom de la Venècia del Nord. La seva fundació, atribuïda a Birger Jarl, s'estima que va ser en 1252, però es va desenvolupar de manera molt ràpida. Va formar part de la Lliga Hanseàtica, el que va contribuir a la seva prosperitat. Després de la pesta negra de 1350, la ciutat entra en un període decadent. Va ser al segle XVI, quan Gustau Vasa, la transforma i l'estén, sent ja al segle XVII, una important ciutat europea. Un episodi curiós de la seva història va succeir durant el regnat de Gustau II Adolf, quan va fer construir un vaixell de guerra, d'enormes dimensions per a l'època, el Vasa, que es va enfonsar en el mateix arxipèlag d'Estocolm, a pocs minuts de la seva avarada, degut a la sobrecàrrega en canons i materials pesats de guerra. El rescat del vaixell, al segle XX, va servir per crear un dels més importants museus de la ciutat el museu del Vasa. Entre els llocs que mereixen visitar-se, es troben la ciutat vella (Gamla Stan), el Palau Reial, el Museu Nobel i l'Ajuntament, on se celebra anualment la cerimònia de lliurament dels premis Nobel. Va ser capital europea de la cultura en 1998.










































3 comentaris:

Marta ha dit...

Xules les fotos! Veig que també hi ha un Sant Jordi. El tenen com a Patró, igual que a Anglaterra, Praga,i alguna altre ciutat europea?

José Luis Sánchez ha dit...

Dons si Marta, a Suecia tambè el tenen com Patró. Potser es el sant cristià que el seu patrocini el tenen mes paisos, ciutats i indrets.

Records per en Salvador...

susana ha dit...

hermosa historia, creo que muy poco conocida, me gusta ese tema pero me dedico a leer historia argentina y sud ameriacana, y las fotos hermosas.Fue un placer pasar por este blog. Susana